Stresshåndtering er vigtig

14 October 2019
Lykke Holzmann Søby
Stresshåndtering er vigtig

Stress påvirker os alle. Du kan bemærke symptomer på stress, når du skælder ud på dine børn, når der er travlt på arbejdet, når du kigger på din økonomi, eller når du klarer et udfordrende parforhold. Stress er overalt. Og selvom lidt stress er OK – noget stress er faktisk fordelagtigt – for meget stress kan slide på dig og gøre dig syg, både mentalt og fysisk.

Det første trin til at kontrollere stress er at kende symptomerne på stress. Men det kan være sværere at genkende symptomer på stress end du tror. De fleste af os er så vant til at blive stressede, at vi ofte ikke ved, at vi er stressede, før vi er på bristepunktet.

Hvad er stress?

Stress er kroppens reaktion på skadelige situationer – hvad enten de er ægte eller opfattes som sådan. Når du føler dig truet, opstår der en kemisk reaktion i din krop, der giver dig mulighed for at handle på en bestemt måde for at forhindre skader. Denne reaktion er kendt som “fight-or-flight” eller stressresponsen. Under stressresponsen øges din hjerterytme, vejrtrækningen bliver hurtigere, musklerne strammes op, og blodtrykket stiger. Du er klar til at handle. Det er sådan du beskytter dig selv.

Stress betyder forskellige ting for forskellige mennesker. Hvad der forårsager stress hos en person kan være en uden nævneværdig bekymring for en anden. Nogle mennesker er bedre i stand til at håndtere stress end andre. Og ikke alle former for stress er dårlige. I små doser kan stress hjælpe dig med at udføre opgaver og forhindre dig i at blive såret. For eksempel er stress det, der får dig til at bremse hurtigt op for at undgå at ramme bilen foran dig. Det er en god ting.

Vores kroppe er designet til at håndtere små doser af stress. Men vi er ikke udstyret til at håndtere langvarig, kronisk stress uden konsekvenser.

Hvad er konsekvenserne af langvarig stress?

Lidt stress nu og da er ikke noget man skal være bange for. Kronisk stress derimod kan forårsage eller forværre sundhedsmæssige problemer, herunder:

Psykiske sundhedsmæssige problemer, såsom depression, angst og personlighedsforstyrrelser

Hjertekarsygdomme, højt blodtryk, hjertebanken, hjerteanfald og slagtilfælde

Fedme og andre spiseforstyrrelser

Menstruationsproblemer

Seksuel dysfunktion, såsom impotens og for tidlig ejakulation hos mænd og tab af seksuel lyst hos både mænd og kvinder

Hud- og hårproblemer, såsom acne, psoriasis og eksem og permanent hårtab

Read more