Sørg for ren luft i boligen

14 April 2020
Pia Nielsen
Sørg for ren luft i boligen

Du opholder dig indendørs de fleste timer af døgnet, når du er hjemme. Dit ventilationsanlæg sørger for, at luften bliver udskiftet løbende, så du altid har frisk luft i boligen… eller gør det? Hvornår har du sidst bestilt ventilationsrens i Grindsted?

Skal ventilationsanlæg renses?

Ja, og der er endda et lovkrav om det fra 2015. Årsagen er, at der kan ophobe sig både støv og bakterier, som i sidste ende kan resultere i støvallergi og give ubehag som svimmelhed, hovedpine og irritation i slimhinder i næse, øjne og hals. Det påvirker med andre ord helbredet og din daglige velbefindende, hvis ventilationssystemet eller udsugningsanlægget ikke rengøres regelmæssigt.  

 

Hvad skal renses i anlægget?

Der er tre primære steder i et ventilationsanlæg, der skal rengøres ved ventilatorrens i Grindsted: Kanaler, varmeveksler og filtre. 

Kanalerne, hvor luften passerer igennem, kan med tiden blive fyldt med støv, der bliver blæst ud i boligen. Det er essentielt, at de holdes rene og fri for støv og snavs, så luften kan passere frit. Rengøringen af varmeveksler handler primært om bakterier. De usynlige, men skadelige små bakterier forårsager ubehag hos mennesker, der opholder sig længere tid i et rum, med urenset ventilationssystem. Filtrene har til opgave at frasortere snavs, støv og bakterier, men kan gøre det modsatte, hvis de ikke renses eller udskiftes med jævne mellemrum. 

Kan man selv rense det?

Som med skorstene bør en professionel rense dit ventilations- eller udsugningsanlæg. Det er ofte en skorstensfejer, der kan løse opgaven, så har du også en brændeovn, kan du få det hele ordnet på én gang. 

En professionel regulerer også mængden af luft, der blæses ud og suges ind, så du undgår at få overtryk eller undertryk i boligen. En gavnlig foranstaltning for dit velbefindende, men også for din pengepung – et passende sug i ventilationssystemet og regelmæssig rengøring sparer nemlig på elregningen. 

Read more